
SOS bij fopspenen
Het is niet altijd makkelijk om je kind te laten stoppen met het zuigen op een fopspeen. Wat is de ideale leeftijd hiervoor? Hoe doe je dat? Stop je meteen? Dat lijkt misschien de korte pijn-oplossing, maar is dat wel de goede manier?
De ontwikkeling van je kind
Wanneer jouw kind een peuter wordt, kun je stilletjesaan het ‘tutten’ afleren. Dat heeft verschillende redenen:
- Het zuigen op een fopspeen is eigenlijk een zuigreflex. Baby’s worden hiermee geboren zodat ze de melkproductie van hun mama mee op gang kunnen brengen. Eens ze geen borstvoeding meer krijgen, neemt die behoefte af. Zo rond 18 maande mogen kinderen bovendien zowat alles eten wat volwassenen ook eten.
- Kinderen krijgen pas hun volwassen gebit rond de leeftijd van 5 à 6 jaar. Zo kunnen de tanden zich nog vanzelf aanpassen. Het voorkomt ook dat kinderen bv. beginnen slissen.
3 tips om de fopspeen af te leren
Heel wat kinderen stoppen vanzelf stoppen een fopspeen. Het zuigen op een fopspeen biedt kinderen aan de andere kant ook troost. Ze worden er rustig van en voelen zich veilig.
Wanneer kinderen niet klaar zijn om hiermee te stoppen, dan zoeken ze alternatieven: hun duim, vingers, zelfs nagelbijten of vragen om eten … Daarom is het goed om niet van de ene op de andere dag te stoppen maar om dit langzaam af te bouwen.
1. Praat erover
Uitleggen waarom iets niet meer mag, helpt altijd om jouw kind te overtuigen. Er zijn ook leuke boekjes te vinden die je peuter vertellen dat het beter is voor de tanden, dat grote mensen ook niet met een tut rondlopen, …
2. Doe het rustig aan
Dat wil niet alleen zeggen dat je stap per stap te werk gaat. Je spreekt met je kind af wanneer de fopspeen wel nog mag: bv. Als je ziek bent, je verdrietig voelt, … En wanneer niet: als je praat, tv kijkt, speelt, aan tafel zit of als je in slaap bent gevallen. Laat jouw peuter gerust meedenken!
Consequent zijn is belangrijk. Geef niet op, langzaamaan bouw je het gebruik van de tut af. Je mag ook benoemen dat je begrijpt dat het niet makkelijk is. Verhaaltjes helpen hier heel goed bij. En vergeet je kind ook geen complimenten te geven wanneer de fopspeen niet hoeft.
Rustig aan betekent ook dat je de fopspeen afleert in een kalme periode. Wanneer er veel gebeurt of verandert in het leven van jou en je kind, heeft jouw kind net troost nodig.
3. Afscheid nemen
Zoek gerust een alternatief voor de fopspeen, een leuke knuffel biedt ook de nodige steun die je kind graag wilt.
Er komt een moment dat de tut echt weg mag. Dat kun je op verschillende manieren doen:
- Je geeft de fopspeen aan de fopspenenfee, K3, aan kleine kinderen die wel nog een tut nodig hebben, een baby’tje in je buurt, …
- Jouw kind mag in ruil iets uitkiezen: dat kan speelgoed zijn, maar misschien is ook tijd voor een groter bed of je plant een leuke uitstap waar je kind naar kan uitkijken.